Hilvarenbeek telde begin vorig jaar ongeveer 55 langdurig leegstaande woningen, een stijging ten opzichte van 2022 toen er 45 waren. Deze statistieken zijn afkomstig van het CBS in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Vergeleken met andere gemeenten die vergelijkbaar zijn met Hilvarenbeek, heeft Hilvarenbeek een lager aantal leegstaande woningen. Dit aantal omvat niet alleen 55 woningen maar ook 10 bedrijfspanden. Langdurige leegstand blijft een zorgwekkende kwestie die potentiële risico's met zich meebrengt.
Een woning wordt beschouwd als langdurig leegstaand als er gedurende minstens een jaar geen bewoner heeft gewoond. Dergelijke panden zijn vatbaar voor criminele activiteiten, zoals het opzetten van wietkwekerijen, drugslaboratoria, of het witwassen van geld. De CBS-gegevens benadrukken de mogelijke omvang van dit probleem en de impact op de lokale gemeenschap.
Er is al lange tijd een discussie over de invoering van een 'leegstandsheffing' door gemeenten. Ondanks recente oproepen in de Tweede Kamer, blijft woonminister Keijzer terughoudend over dit onderwerp. Het beleid met betrekking tot leegstand van bedrijfspanden is ook van vitaal belang voor de algehele veiligheid en leefbaarheid van Hilvarenbeek.
In 30 woningen in Hilvarenbeek wordt spookbewoning geconstateerd, wat aanwijzingen kan geven voor verborgen activiteiten of aanwezigheid van bewoners. Deze situatie is minder frequent in vergelijkbare gemeenten. De vergelijking met vijftien soortgelijke gemeenten biedt waardevolle inzichten in de leegstandsdynamiek en beleidsinitiatieven.