Elektrische auto opladen bij openbare laadpaal in Hilvarenbeek goedkoper in vergelijking met rest van Nederland

18 feb , 7:02 Nieuws
image 1 66c472de9d9c0

Hilvarenbeek: Uitzondering op Stijgende Tarieven

In Hilvarenbeek kost het opladen van een elektrische auto bij een openbare laadpaal momenteel gemiddeld 42,2 cent per kilowattuur, wat 4 procent goedkoper is dan in september. Deze verrassende uitzondering komt naar voren uit gegevens van vergelijkingssite LaadpasTop10. Ondanks de stijgende kosten voor elektrisch opladen op straat in heel Nederland, blijft Hilvarenbeek een lichtpuntje met lagere tarieven.

Financiële Tegenvallers voor Elektrische Rijders

Niet alleen het opladen is duurder geworden; sinds dit jaar betalen (aspirant-)stekkerrijders ook motorrijtuigenbelasting en ontvangen ze geen aanschafsubsidie meer. Hierdoor wordt elektrisch rijden per kilometer prijziger dan rijden op benzine, zoals eerder berekend door de ANWB.

Verklaring voor Onderscheidende Tarieven

Een verklaring voor de nog niet gestegen tarieven in Hilvarenbeek is de aanwezigheid van oude aanbestedingen tussen laadpaalexploitanten en de gemeente. Hierdoor betaalt de eigenaar nog steeds de energiebelasting in plaats van de persoon die de auto oplaadt. Zodra deze aanbestedingen aflopen, zullen de tarieven stijgen, waardoor het loont om je auto aan de 'oude' laadpaal te verbinden.

Variërende Tarieven en Toenemend Aantal Laadpunten

Opvallend is dat in Hilvarenbeek laadpalen met en zonder belastingkorting naast elkaar bestaan, met tarieven tussen de 28,8 en 55,7 cent per kilowattuur. De Vereniging Elektrische Rijders benadrukt de groeiende kloof tussen thuisladen en afhankelijk zijn van openbare laadpalen. Onderzoek toont aan dat een op de vijf stekkerauto-eigenaren afhankelijk is van openbare laadpalen, terwijl 12 procent oplaadt op het werk.

Uitbreiding van Laadinfrastructuur in Hilvarenbeek

Hilvarenbeek telt momenteel 123 openbare en semiopenbare laadpunten, wat een stijging van 24 laadpalen ten opzichte van een jaar geleden betekent. Deze laadpalen zijn verspreid over verschillende locaties, waaronder bouwmarkten, restaurants en sportclubs, om de toegankelijkheid van oplaadpunten te verbeteren.